onsdag 22. mai 2013

Eksamenslesing, sannsynlighetsvarsler og regn

Nå er det øs-pøs regnvær ute, og her inne sitter vi og koser oss med kaffe og eksamenslesing. I følge Yr skal del regne resten av dagen, og så lenge vi må sitte her inn uansett er det like greit :)


Jeg sitter og leser om noe som kalles probabilistisk værvarsling, det vil si sannsynlighetsvarsling. Det å varsle vær, er som dere sikkert vet ikke så lett da atmosfæren er kaotisk. Det vil si at kun en bitte liten endring i den starttilstanden man bruker å for å lage værvarselet kan gi kjempe utslag i resultatet. For å ta høyde for dette har man derfor begynt å lage flere ulike varsler, men en bitte litt endret starttilstanden, for så å lage sannsynlighetsvarsler ut av det. Det er dette man finner helt nederst på langtidsvarselet til Yr.


Dette er en samling av 51 ulike varsler, hvor den sorte linjen er den som regnes som best. Likevel blir det ganske stor spredning etter noen dager, og man kan kanskje skjønne litt mer hvorfor det er så vanskelig å lage gode værvarsler mer enn et par dager frem i tid.


Nok om det. Vi kommer sikkert til å skrive mer om dette senere, da det er en ganske sentral del at selve værvarslings delen av meteorologi.

Ellers har jeg Rebecca rett ovenfor meg som sitter å koser seg med å finne ut av hvordan man kan finne best mulig alternative starttilstander.


Ha en fortsatt fin dag  i regnet!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...