mandag 8. juli 2013

Jordskalv 1913

I Bjelland natten den 14 december 1913 märktes ett jordskalv. Observatören och grannarna (naboene) i området hörde alla ett mystiskt ljud om natten. Han beskrev ljudet som ljudet av en bortrullande vagn, men han ansåg att det inte kunde vara fallet då hans hund reagerade mer oroligt än vanligt. Observatören beskriver även att på en annan gård uppe på en kulle upplevde de skakningar så att att stuadörren gick upp.

Det är inte registrerat jordskalv december 1913 i Norge, enligt Store norske leksikon. 

Läs brevet här! Tydning nedanför.






Tydning:

Den 14 de om natten Kl.2 og 20 minutter merkedes et svagt jordskjelv. Det lignede lyden av en bortrullande vagn; men rystelse kjendtes ikke. Min hund pleier gjö, naar kjörende eller gaaende farer forbi; det gjorde den ikke nu, men reiste sig fra sit leie og gik frem paa gulvet. Den viste ?? tegn paa uro, men paa en ganske anden maade, end naar kjörande farer forbi paa landeveien, som gaar forbi 10 m fra husene. Himmelen var skyet og av og til gik byger om natten.
Ogsaa andre paa nabogaardene havde merket lyden som av en bortrullende vogn.
Paa en anden gaard som ligger oppe paa heien, kjendtes ogsaa rystelse og stuedoren gik op. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...