tirsdag 9. juli 2013

Hvorfor varsler man forskjellig?



I et tidligere innlegg fikk vi et spørsmål fra Martin om hvorfor smhi.se (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), yr.no og dmi.dk (dansk meteorologisk institutt) kan gi forskjellig varsel for samme sted og tid. På bildet over ser vi smhi sitt varsel til venstre, og yr sitt varsel til høyre for den idylliske øyen Grötö i Gøteborgs skjærgård.

Den største grunnen er at varslene er avhengig av hvilke(n) værmodell(er) man bruker. Disse modellene kan for eksempel behandle observasjonene ulikt, de kan ha forskjellige forenklinger av de ulike fysiske prosessene, i tillegg til at de kan ha ulik oppløsning. En meteorolog kan se på flere slike modellutregninger og analysere hva som er den mest sannsynlige værutviklingen. Derfor kan et værvarsel være noe ulikt avhengig av hvilket institutt og hvilken meteorolog som analyserer dataene.

Værmodellene man benytter er i stadig utvikling, og nye modeller testes kontinuerlig.

1 kommentar:

  1. Mors!
    YR är bäst! Mycket mer rätt än andra ställen som "spår" väder. DMI är ganska bra på att förutbestämma vindriktning. Hang in there! Mer OBS data och väderradarinformation åt folket!
    www.radar4u.com
    Malte

    SvarSlett

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...