onsdag 10. juli 2013

Jordskjelv igjen?!

Hva er det egentlig som skjer på Bjelland, kan det virkelig være to jordskjelv i løpet av kun noen få år uten at det er å finne i noe annet jordskjelvregister?

Brevet fra observatøren


Ikke lenge etter at vi fant beretningen om det første jordskjelvet, fant vi noe lignende igjen. I August 1902 mener observatøren at han opplevde det han beskriver som et sterkt jordskjelv. Han beskriver det som tre støt på mellom 5 og 8 sekunder, som fikk stolen han lå på til å dirre, og løse glassruter i vinduene til å klirre. Han beskriver også retningen han mener jordskjelvet kommer fra...

Vi syntes det var veldig rart at samme observatør registrerte et jordskjelv to ganger på 11 år, uten at vi kunne finne noe annet om disse påståtte jordskjelvene noe på sted på nett. Derfor tenkte vi å undersøke litt nærmere.

Bildet er hentet fra met.no

Vi fant ut at ved det første jordskjelvet ble det registrert hagl,  en værtype som ofte forbindes med torden. Derfor tror vi at det kanskje var dette observatøren registrerte i 1913.
Denne gangen har ikke observatøren observert noen form for nedbør. Dette får observatøren til å avslå det han forteller var naboenes teori, nemlig at det var torden han hørte. Vi tenker derimot at dette vil være en god forklaring, det er nemlig ikke nødvendig at det regner der du er, selv om du hører torden i det fjerne.

Observatøren vet nok kanskje ikke helt hva torden er..?

1 kommentar:

  1. Kanskje han hadde barometer og leste av lufttrykket? På riktig gamle barometere var innstillingene sol, ustadig, storm og jordskjelv. Det siste når lufttrykket var riktig lavt.
    Men jeg tror mest på forklaringen om torden i det fjerne, uten regn på eller nær stasjonen.

    SvarSlett

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...