fredag 12. juli 2013

Nordsjøstormen 1953

Inne på møterommet til varslingsavdelingen på meteorologisk institutt henger det noen gamle værkart, fra den tiden da analysene ble tegnet for hånd. Et av disse værkartene er fra den såkalte "Nordsjøstormen" i 1953, en kraftig storm som blant annet forårsaket store oversvømmelser i Nederland.

Bildet som henger på veggen
Denne stormen strakte seg over store områder rundt Nordsjøen, og blant annet Storbritannia, Tyskland og Nederland ble berørt. Kombinasjonen av dette uværet og at det var springflo, førte til at vannstanden økte betraktelig. Vinden blåste opp mot 97 km/t, med kast på opp mot 144 km/t, noe som tilsvarer full storm. Dette tålte ikke alle dikene i Nederland, og flere av disse ga etter. Store deler av Nederland ble oversvømt, og både mennesker og dyr måtte evakuere.

Nederland under oversvømmelsen (Hentet fra commons.wikimedia.org)
Det er lett å se fra værkartet som henger på veggen at det er kraftig vær, isobarene (trykklinjer) ligger ganske tett nede ved Nederland, og opp mot Storbritannia. Dette bildet er ganske dårlig, men ser man godt nok etter ser man hvor ekstrem vinden er.

Samme bilde som over

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...