onsdag 10. juli 2013

Osloskjelvet 1904 - Midt under gudstjenesten

Bjelland Kirke Foto: www.lindesnesregionen.com
Bjelland kirke (hentet fra visitnorway.com)


Vår gode observatørvenn på Bjelland har nok en gang opplevd et jordskjelv. Dette var den 23. oktober 1904. Vi undersøkte dette litt nærmere ved å benytte oss av den store kunnskapsoasen Google, og sant nok, den 23. var det et jordskjelv. Ikke bare i Bjellandområdet, men "kunne føles så langt unna som i Namsos, Pommern (i dagens Polen), Baltikum og Helsinki." (sitat wikipedia).



Jordskjelvets episentrum (hentet fra wikipedia)
Oversettelse (se brev nedenfor): "Den 23de ca. kl. halv 12 føltes en sterk jordrystelse paa gaardene Bjelland, Trygslund og Hessaa. Det varede kun nogle sekund men var - sammenlignet med tidligere jordrystelser paa stedet -meget sterkere. Ovnene klirrede, dørerne sprang op, og lampen under loftet klirrede og rystede synligt. Selv var jeg i kirken paa den tid,  men merkede intet. Enkelte andre havde merket det. Dog voldte det ingen forstyrrelse i gudstjenesten."

Rundt om i landet oppsto det derimot panikk midt under gudstjenesten, men heldigvis var presten i nærheten og kunne sikkert roe gemyttene.


1 kommentar:

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...