onsdag 22. mai 2013

Ett exempel på varför det är svårt att varsla väder



Här är ett exempel på varför det är så svårt att varsla väder. Bilden är hämtad från ECMWF (Google: ECMWF-EPS.pdf). Den visar en väderprognos efter 48h för medeltrycket vid havsnivån (bilder till höger). Bilderna till vänster är de starttillstånd man har använt i modellen. Den översta vänstra bilden är det bästa starttilståndet man har gissat och den understa bilden till vänster har man ändrat starttillståndet med en liten avvikelse från bästa gissning (perturberat). Vad man kan se är att det två starttillstånden till vänster ser exakt likadana ut medans prognoserna till höger har en betydligt större olikhet.

Tillexempel är det en stor olikhet över norra Spanien. Det vill säga i den köring med den bästa gissningen av starttillstånd har man inte ett lågtryck norr om Spanien men det har man i den andra köringen där man bara har ändrat starttillståndet ytterst lite. Detta är ett exempel på att det är svårt att varsla väder och vikten i att använda EPS (Ensemble Prediction System) som Maria nämde i tidigare inlägg.

2 kommentarer:

  1. Kan man få läsa ett inlägg där ni förklarar varför yr.no och smhi.se och dmi.dk kan visa olika varsel på exempelvis Göteborg? Jag brukar behöva kolla flera för att skapa mig en uppfattning om morgondagens väder.

    SvarSlett
  2. Hej Martin! Det är en bra fråga. Självklart ska vi svara på det! Följ med på bloggen så kommer ett inlägg så snart som möjligt.

    SvarSlett

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...