søndag 11. august 2013

Arctic EO summer school

Hej då Andøya, hej hej projekt HAGL!

Jag har varit på en mycket spännande och kul sommarskola på Andøya. Det har varit en intensivkurs på Andøya Rakettskytefelt. Kursens huvudfokus var observationstekniker i Arktisk med bland annat fjärranalys (remote sensing) och användning av obemannade flygplan. Vi hade störst uppmärksamhet på att observera aerosoler, havsis och oljeutsläpp.


Jag hamnade i gruppen för oljeutsläpp, vilket jag var väldig förnöjd med. Där fick vi använda SAR-data (Synthetic Aperture Radar) från satelliten RADARSAT-2. Vi undersökte på hur olika sätt man kan använda datan för att verifiera ifall det är ett oljeutsläpp eller en så kallad look-alike. Med en look-alike menas att till exempel algblomning kan se ut som ett oljeutsläpp på satellitbilden, vilket kan skapa problem då man inte vill skicka ut en räddningsstyrka i onödan.

Det obemannade flygplanet (UAS - Unmanned Aircraft System) vi tittade på har 5.2 m vinsgspann och kan bära upp till 60 kg mätinstrument. Det kan åka så snabbt som 100 km/h och har ett bensinutrymme för 16 liter som varar i ca 2 timmar.  
UAS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...