lørdag 5. april 2014

MITgcm

Den havmodellen jeg bruker i min oppgave er MITgcm (MIT general circulation model). Det er en koblet atmosfære- og havmodell og kan derfor brukes til avanserte modelleringer av hav- og atmosfæresirkulasjon. 

Hvordan havbunnen så ut, og hvordan landmassene var fordelt under Pangea har jeg vært så heldig å få tilsendt fra forskere på CEED (Centre for Earth Evolution and Dynamics). 


Noe slik så antageligvis havbunnen og landmassene ut under Pangea

Det mørkerøde i figuren er landmassene, og så ser man av fargesøylen til høyre hvor dypt havet var de ulike stedene. Det store havet kalles Panthalassa, og det mindre havet som ligger litt inneklemt kalles Paleo-tethys.

Før man kjører modellen, med alle de ligninger som sier noe om hvordan havstrømmene utvikler seg, så må man sørge for å sette opp et grid man ønsker. Jeg skal kjøre med 1 graders oppløsning, og da blir det 360 punkter i x-retning og 180 i y-retning, i tillegg til 24 punkter i vertikalen.

Gridkonfigurasjonen: 360 pkt i x-retning, 180 pkt i y-retning og 24 pkt i z-retning

Når jeg så har fått ordnet ønsket grid til bruk i kjøringen, så setter jeg modellen i gang og lar den kjøre i 1000 år. Ved hvert tidssteg regner altså modellen ut blant annet temperatur, horisontale- og vertikale hastigheter og tetthet i hvert av disse gridpunktene. Jeg bruker et tidssteg på 600 s, altså 10 minutter, så denne kjøringen kommer til å ta sin tid...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...