onsdag 20. november 2013

Kjøttfrie mandager, noe for fremtiden?

Ja, nå er det innført kjøttfri mandag i Forsvaret. Så når vinden dreier i vegetarisk retning, hvordan er det kjøttproduksjonen påvirker klimaet egentlig?

I fjor hadde jeg et lite åtteukers-prosjekt hvor jeg skulle eliminere alt forbruk av rødt kjøtt fra mitt kosthold. Grunnen til dette var å redusere mitt klimagass-avtrykk. Jeg visste ikke så mye om dette på forhånd, men jeg ønsket å sette meg mer inn i hva våre matvaners innvirkning på klimaet er.

En artikkel i Klima som sto på trykk ifjor, omhandlet norske folk sine kjøttvaner, og her fortelles det at ett kilogram rødt kjøtt tilsvarer samme mengde klimagassutslipp som en 250 kilometers biltur. I en annen vitenskapelig artikkel fra The Lancet sto det at jordbrukssektoren sørget for 22% av det totale globale klimagassutslippet (mest metan og lystgass). Av dette er 80% fra dyredrift og produksjon av kjøtt. Storfe står for en betydelig andel av klimagassutslippene, ettersom disse beiter opptil 3 år før slakt og hvor blant annet dens kosthold og metabolisme sørger for store metangassutslipp. Så, om vi ønsker å forhindre økte klimagassutslipp, så kan vel et godt tiltak være å redusere forbruket av kjøtt fra oss mennesker?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Cattle_eating_grass_through_barbed_wire_fence.jpg/320px-Cattle_eating_grass_through_barbed_wire_fence.jpg
Prøver kua å finne alternativer i matveien? (Bilde hentet herfra)
Det er anslått at kjøttproduksjonen vil øke betraktelig over de neste tiårene, og da spesielt i land med lav eller middels inntekt hvor det er lite kjøttforbruk fra før. Om vi titter på gjennomsnittsmengden kjøtt i verden per person, så ligger den på 100 gram per dag, og med tanke på befolkningsveksten må man bare for å stabilisere utslippene fra denne sektoren redusere dette til 90 gram i 2050. Og av dette ikke mer en 50 gram rødt kjøtt, per person per dag. I Norge var det reelle kjøttforbruket i 2010 på ca. 50 kg per innbygger, noe som tilsvarer 137 gram per dag. Vi ligger altså godt over gjennomsnittet.

Kanskje bør vi derfor hylle dette tiltaket fra Forsvaret, og at de setter søkelys på at gode vegetariske alternativer til kjøttmåltider er høyst tilstede. Noe som igjen vil kunne ha positive effekter både på klima, helse, økonomi og dyrevelferd.

1 kommentar:

  1. Intressant! Tur att man är fattig student och inte har råd med kött. Undra vad [gram/dag]-statistiken är för student vs. ikke-student..

    SvarSlett

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...