I fjor hadde jeg et lite åtteukers-prosjekt hvor jeg skulle eliminere alt forbruk av rødt kjøtt fra mitt kosthold. Grunnen til dette var å redusere mitt klimagass-avtrykk. Jeg visste ikke så mye om dette på forhånd, men jeg ønsket å sette meg mer inn i hva våre matvaners innvirkning på klimaet er.
En artikkel i Klima som sto på trykk ifjor, omhandlet norske folk sine kjøttvaner, og her fortelles det at ett kilogram rødt kjøtt tilsvarer samme mengde klimagassutslipp som en 250 kilometers biltur. I en annen vitenskapelig artikkel fra The Lancet sto det at jordbrukssektoren sørget for 22% av det totale globale klimagassutslippet (mest metan og lystgass). Av dette er 80% fra dyredrift og produksjon av kjøtt. Storfe står for en betydelig andel av klimagassutslippene, ettersom disse beiter opptil 3 år før slakt og hvor blant annet dens kosthold og metabolisme sørger for store metangassutslipp. Så, om vi ønsker å forhindre økte klimagassutslipp, så kan vel et godt tiltak være å redusere forbruket av kjøtt fra oss mennesker?
Prøver kua å finne alternativer i matveien? (Bilde hentet herfra) |
Kanskje bør vi derfor hylle dette tiltaket fra Forsvaret, og at de setter søkelys på at gode vegetariske alternativer til kjøttmåltider er høyst tilstede. Noe som igjen vil kunne ha positive effekter både på klima, helse, økonomi og dyrevelferd.
Intressant! Tur att man är fattig student och inte har råd med kött. Undra vad [gram/dag]-statistiken är för student vs. ikke-student..
SvarSlett