torsdag 14. november 2013

Substorms på Svalbard



4 veckor har gått för mig här på Svalbard. Jag läser en mycket spännande kurs som heter “Polar Magnetospheric Substorms”. En substorm är det som skapar intensiv aurora på polerna.

När solens magnetiska fältlinjer är anti-parallella med jordens magnetfält får vi “reconnection”. Det betyder att plasma kan strömma in till jorden. När solvindens densitet är hög kan linjer av jordens magnetiska fält pressas bak till nattsidan av jorden och forma en svans. Svansen pressas samman och “reconnection” sker igen fast på nattsidan. Energi transporteras då in till jonosfären, elektronerna blir där exalterade på grund av kollisioner med atomer och molekyler (kväve och syre) och en substorm har inträffat. Kollisionerna ger det fina ljuset på himlen som vi kallar norrsken.


För tillfället skriver vi en rapport om substormen den 3 nov. Här är en bild från All-Sky kameran placerad i Longyearbyen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Buss, tog, bil eller fly? Hva gir klimaet mest bry?

Når man reiser på ferie eller jobbtur, er det flere hensyn å ta når det gjelder valg av transportmiddel. Hvor mye bagasje har man? Hvor mang...